L´assetjament es dóna quan un infant o un jove és agredit psicològicament, físicament o moralment de manera repetida per un o més companys.
És important diferenciar l’assetjament escolar d’altres actituds entre iguals com una baralla o una broma pesada aïllada. Per parlar d’assetjament cal que les conductes agressores es reprodueixin de manera sistemàtica, tinguin la intenció de fer mal i que, com succeeix en la majoria dels casos, la víctima no pugui o no sàpiga defensar-se.
Les conductes d’abús solen donar-se en els espais físics concrets, però no sempre controlats pels adults (lavabos, passadissos, vestidors...), i durant l’horari lectiu i/o a les sortides i entrades del centre escolar. Darrerament, amb l’ús de mitjans tecnològics, com els mòbils o Internet, han aparegut noves formes d’assetjament.
Descarregueu-vos la guia per a famílies que ha editat el Departament d'Ensenyament.
També podeu consultar el web Educacontes que us presenta uns quants contes per poder parlar del tema amb els vostres fills i filles:
El tresor de l’Elna
Elena Ferreira
Il·lustració: Marta Navales
Editorial: Associació Àmbar
Edat recomanada: de 4 a 10 anys
L’Elna té set anys i li costa dir NO! Això fa que l’Elna acabi fent coses que no vol fer. Però la nit del seu aniversari, la lluna li mostrarà a l’Elna que, al seu interior, hi ha un tresor que la pot ajudar.
El conte El tresor de l’Elna és la primera part del projecte Obre els ulls, que ha iniciat l’Associació Àmbar amb la finalitat de combatre el maltractament infantil. Aquest projecte té la voluntat que es comenci a parlar dels diferents tipus d’abús existents, així com la detecció, prevenció i intervenció. L’objectiu principal, però, és poder donar les eines i els recursos adequats als nens que estan patint algun tipus d’abús i també als que no els estan patint actualment i així poder-los evitar en un futur. Els beneficis del llibre aniran destinats íntegrament a oferir tallers de prevenció a les escoles, assessorament i tractament a persones víctimes de maltractament.
La Marta diu No!
Cornelia Franz
Il.lustració: Stefanie Scharnberg
Traducció: Carme Gala
Editorial: Takatuka
Edat recomanada: a partir de 6 anys
Quan la mare plega tard de treballar, la Marta, en sortir de la guarderia, sempre va a ca l’avi Francesc, el veí que viu al pis del costat. De fet, a la Marta l’avi Francesc li cau bé, però darrerament s’arramba massa quan toquen el piano i li fa petons mullats. La Marta no sap com explicar-ho a la mare, això. Un dia es posa malalta, i per fi diu a la mare que ja no té ganes d’anar a ca l’avi Francesc. La mare no s’enfada gens, i aleshores la Marta ja no ha de tornar a casa del veí.
Un llibre per ajudar les nenes i els nens a posar límits i a dir que no.
Juul
Gregie de Maeyer i Koen Vanmechelen
Editorial: Longuez Ediciones, 1996
Edat recomanada: a partir de 8 anys
En Juul és un noi que davant l’assetjament i abús dels seus companys i companyes de l’escola decideix anar perdent totes aquelles coses de les que els altres se’n riuen: els cabells, les orelles…
Una història molt crua i dura, però alhora molt real i que pot ajudar a prevenir situacions d’assetjament escolar.